Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της βρεφονηπιακής μονάδας προσανατολίζεται τόσο μορφολογικά όσο και λειτουργικά στο χρήστη παιδί. Το κτίριο διαμορφώνεται ως ένας μονολοθικός όγκος που πλάθεται σε καμπύλες τόσο σε επίπεδο όψεων όσο και κάτοψης. Η καμπύλη είναι ένα σχήμα μαλακό που επιτρέπει στα παιδιά να παίξουν με ασφάλεια, να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν.
Τα τρία 'πόδια' του κεντρικά χωροθετημένου κτιρίου οργανώνουν τον προαύλιο χώρο στις ενότητες α.είσοδος στην βρεφονηπιακή μονάδα β.είσοδος στην αίθουσα συγκεντρώσεων και γ.εσοχή με δέντρο. Απ' την άλλη, η ίδια σχεδιαστική ιδιότητα προσφέρει γρήγορες μεταβάσεις από τη μια ενότητα στην άλλη. Οι δύο τελευταίες ενότητες συνδέονται με στοά και αποτελούν τον κύριο χώρο παιχνιδιού των νηπίων. Σκίαστρα, βλάστηση, ξύλινα παιχνίδια είναι στοιχεία που παραδοσιακά συνοδεύουν τις υπαίθριες δραστηριότητες των παιδιών.
Το πρόγραμμα χρήσεων και λειτουργιών του κτιρίου περιλαμβάνει το χώρο υποδοχής, την αίθουσα νηπίων και την αίθουσα βρεφών στο ισόγειο μαζί με τις βοηθητικές χρήσεις που τις εξυπηρετούν. Στον όροφο βρίσκεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με αυτόνομη είσοδο και λειτουργία. Τους χρήστες της περιμένει μια έκπληξη: το φυτεμένο βατό δώμα, μια εστία χαλάρωσης. Στον ίδιο όροφο λειτουργεί το κυλικείο ως παράρτημα της αίθουσας συγκεντρώσεων. Οι τρεις αίθουσες σχεδιάστηκαν με έναν κοινό άξονα αισθητικής, κρύβοντας όμως η καθεμιά τους εκπλήξεις.
Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου θα αποτελείται εξολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα διότι μόνο έτσι θα ήταν εφικτή η κατασκευαστική απόδοση όλων των καμπυλοτήτων καθιστώντας το ανθεκτικό σε σεισμικά, και όχι μόνο, φορτία. Ως υλικό επένδυσης των επιφανειών του κτιρίου και της περίφραξής του προτείνεται κάποιο σπατουλαριστό τσιμεντοειδές μείγμα. Εσωτερικά και εξωτερικά προτείνονται ελαστικά δάπεδα ασφαλείας σε διαφορετικούς χρωματισμούς υποδεικνύοντας τις διαφορετικές χρήσεις.